Висока міцність і зносостійкість конопляних виробів

Висока міцність і зносостійкість конопляних виробів

У 21 столітті велика увага надається захисту і охороні навколишнього середовища та використанню екологічно чистих товарів, зокрема одягу та взуття. Як наслідок – зростає інтерес до використання луб’яних волокон: льону, конопель.

конопляні шкарпеткиНа сьогодні бавовна є основною сировиною для виробництва текстильних виробів. В Україну вона імпортується.
Ще в давнину в Україні люди виробляли тканини із конопель. Така тканина має привабливі природні властивості:

  • високу міцність та зносостійкість завдяки вмісту 77% целюлози;
  • високу стійкість до розтягування, тобто збереження форми під час прання;
  • здатність поглинати вологу до 50% своєї маси, що характеризує їх гігієнічність і забезпечує оптимальний для людини теплообмін;
  • захист організму людини від шкідливих впливів зовнішнього середовища (ультрафіолетового випромінювання, статичної електрики, грибкових захворювань тощо).

Використання виробів, що мають високий вміст синтетичних ниток, може призвести до порушення природного теплообміну тіла, що є наслідком низької гігроскопічності синтетичних волокон. Внаслідок цього можуть спостерігатися неприємний запах і розвиток грибкових мікроорганізмів, які призводять до дерматологічних захворювань. Згідно з медичною статистикою та епідеміологічними дослідженнями, грибкові захворювання ніг є наявними в кожної п’ятої дорослої людини.

Отже, одяг та взуття з антибактеріальними властивостями та стійкими до зношування є актуальною проблемою.

В конопляних шкарпетках до волокнистого складу додана поліамідна нитка, що підвищує фізико-механічні властивості виробів.

За рахунок високого вмісту целюлози у волокнах коноплі, шкарпетки мають гнучкість, еластичність, високу гігроскопічність, стійкість до розриву і стирання.

Велика кількість вітамінів і мінералів у складі волокон надає здатність заспокоювати й знижувати біль, що є необхідною властивістю.

Усі ці фактори сприяють збільшенню популярності конопляних виробів.